5 Eylül 2018 Çarşamba

Mısır Piramitleri Hakkında Herşey

---------Sponsorlu Bağlantılar---------

Mısır piramitleri nerede ;

Mısır Piramitleri, genellikle Firavunların mezarları olarak inşa ettirilmiş yapılardır. Örneğin piramitlerin dış kısmı beyaz kireçtaşıyla kaplıydı; ama Mısır Krallığı çöktükten sonra bölgeye yerleşen halklar bu taşları sökerek başka inşaatlarda kullandılar ve piramitlerden geriye yıkıntılar kaldı. Ucuza inşa edilen çekirdekler ise kısa sürede çökerek moloz yığınına dönüştü. Tabii uzaylıların piramitleri olsaydı çok daha dayanıklı olurlardı.
Piramidin inşasında en önemli kısım, yerin ve temelin belirlenmesiydi. Bu iş, geometri ve matematikte uzmanlaşan Mısırlılar için hiç de zor değildi. Temele ilk taşlar koyulduktan sonra ise, piramit yükseldikçe inşaat da zorlaşıyordu. Mısırlılar 2.5 tonluk taş blokları a hundred and forty metre yükseğe kaldıracak bir alet icat etmediler. Sadece aklın, bilimin ve zekanın sınırlarını kullanarak basit bir yöntem buldular.
Piramitlerin yaklaşık M.Ö. 2500'lü yıllarda inşa edildikleri tahmin olunmaktadır. Kulağa çok uzak bir tarih gibi gelse de, adı geçen devirlerde Anadolu ve Mezopotamya topraklarında çoktan birçok devlet kurulmuştu. Yükseklikleri çeşitlilik göstermekteydi. Örneğin Giza Piramitleri içerisinde bulunan Firavun Khufu'nun piramidi yaklaşık 140 metredir. Her gelen firavun, kendisinden önce yapılandan daha büyük ve daha ihtişamlı bir piramit inşa ettirmek istiyordu.
Mısırlılar bunun yerine dik açı yapan bir tahta dirsek alıp ortasından iple ağırlık sarkıttılar. İşte bu basit çekülle uzaktan piramitlerin eğimini ölçtüler. Piramidi taş üstüne taş koyarak inşa ettikleri için zemin açısını bir kez doğru ölçmeleri yeterliydi. Taşların bir kısmını ise taş ocaklarından gemilerle getirdiler. Hollywood filmlerine inanmayın. Piramitleri köleler inşa etmedi ve bunun kanıtı yer altında yatıyor. Mark Lehner gibi Mısır bilimciler yaptıkları kazılarda en az 20 bin işçinin çalıştığı ve belki de daha fazla mevsimlik işçinin ziyaret etti işçi kentleri buldular. İşçiler burada aileleriyle yaşıyor ve iyi ücret alıyordu.

Mısır piramitleri isimleri :
Sahi, siz Grek Tales ve Pisagor'un gönyenin temellerini kimden öğrendiğini sanıyorsunuz? Ayrıca Mısırlılar kesişen daireler yoluyla doğru açıyı bulmayı da biliyorlardı. Kesişim yaylarını kesen çizginin dairelerin ortasından geçen çizgiye dik açı yaptığını öğrenmişlerdi. Gize PiramitleriPiramitlerin her biri 20 ton olan taşlardan inşa edilmiştir. Bu taşları temin edilebilecek en yakın mesafe yüzlerce kilometre uzaklıktadır.
Tabii ki her işçi günde sadece birkaç santimetre granit yontabiliyordu; ama dediğimiz gibi piramitlerin yapımı 23 yıl sürdü. Piramitlerin üzerinden geçen meridyen karaları ve denizleri tam iki eşit parçaya bölmektedir. Keops Piramidinin taban çevresinin, yüksekliğinin 2 katına bölünmesinin pi=3.14 sayısını vermektedir. Neden tekerleği kullanmadılar derseniz bunun sebebi tekerleği icat etmenin kolay, ama yük taşımaya yarayan sağlam dingil geliştirmenin zor olduğunu söyleyebiliriz. Dünyanın en eski tekerlekleri 6100 yıl önce kullanıma girmiş olsa da Mısırlılar bunu bilmiyordu.
Mısır'daki Gize Nekropolü'nde dünyanın en büyük üç piramidi bulunuyor. Resimde görüldüğü gibi, bunlar soldan sağa doğru Mikerinos (Menkaure) piramidi, Büyük Gize Piramidi (Keops Khufu Piramidi) ve Kefren (Khafre) Piramidi olarak sıralanıyor. Gize piramitleri tahmini olarak M.Ö 3000 yıllarında eski krallık döneminde yapıldığı zannedilmektedir. Bunlar; Keops, Kefren ve Mikerinos piramitleridir ve isimlerini aldıkları firavunlar tarafından yaptırılmıştır.
20. Piramitlerin bazı odalarının içinde ne olduğuna hakkında bir bilgi yoktur. Araştırmacıların çoğu ya içinde kayboldu yada aynı yerde birkaç tur attılar fakat içlerini göremediler. Önlerinde ise bu piramitleri inşa eden firavunların atalarının yaptırdığı daha küçük piramitler yer alıyor. Gerçi bu üçünün Keops Piramidi'nin yanında küçük kalmalarına bakmayın. Bunlar futbol stadyumlarıyla boy ölçüşebilecek kadar büyük eserler.

Mısır piramitleri neden yapılmıştır :
Eski Mısırlıların elinde sadece bakır vardı ve bakır yumuşak bir steel. Bununla taşları nasıl kestiler derseniz kum taneleri ve taş tozunu aşındırıcı olarak kullandıklarını söyleyebiliriz. Bu da bakırla taşları kesmelerini sağladı (ayrıca kumtaşı granitten çok daha yumuşaktır). 6. Mısır piramitleri dünya haritası düz olarak baz alındığında dünyanın tam merkezinde bulunmaktadır.
Piramitleri Pisa Kulesi gibi devrik inşa etmek ve yıkılınca birkaç yüz bin taşın altında kalmak istemezsiniz. En iyisi duvarların eğimi için doğru açıyı bulmak. Ancak, basamaklı piramitleri Eski Mısırlılar icat etti derken de dikkatli olmalıyız; çünkü Mezopotamya'nın bilinen en eski uygarlığı olan Obeyd kültüründe en az 6000 yaşında olan piramit öncülü kalıntılar bulduk.
Piramitlerin yapımında kullanılan bu taşların nasıl getirildiği konusunda kesin olmayan farklı varsayımlar bulunmaktadır. Dediğimiz gibi Mısırlılar taşların sadece bir kısmını nehirden kayıklarla taşıdılar. Bunun için dip sırıkları ve nehrin iki yakasında urganla kayığı çeken işçiler kullandılar. 1. Mısır piramitleri kimin adına yapıldıysa, onun bulunduğu odaya, doğduğu ve tahta çıktığı günler olmak üzere yılda iki defa güneş girmektedir.
Aslında Eski Mısırlılar en büyük piramitleri yüzlerce yıllık bir geçmişin birikimi üzerine inşa ettiler. Bu yüzden de piramitler nasıl inşa edildi diye sormadan önce, neden inşa edildi diye sormamız gerekiyor. Eski Mısır Krallığı'nda bulunan yaklaşık 100 piramidin hepsi de biraz farklı bir teknikle inşa edilmiş bulunuyor. Ancak, piramitleri insanların yaptığını kanıtlamak için büyük piramitlerin nasıl inşa edildiğini göstermemiz yeterli.

Mısır piramitlerini kim yaptı ?
62 metre yüksekliği ile Gizem Piramitleri içerisinde en küçüğü olan Mikerinos Piramidi Kefrenin oğlu için yaptırılmış. Arkeologlar Mısır piramitlerinin nasıl inşa edildiğini bulana kadar birçok teori geliştirdiler. Ancak, bunların büyük kısmı yanlış çıktı ve maalesef uzaylı teorilerini savunmak için bilime saldırmak amacıyla kullanıldı. Su kanalı hikayesi de bunlardan biri.
Eski Mısırlıların taşları piramitlerin tepesine rampalarla çıkardığını biliyoruz; ama klasik rampalar piramitlerden büyük ve ağır olduğu için bunları kullanmak pek mümkün gözükmüyor. Bununla birlikte araştırmacılar bilgisayar simülasyonlarıyla farklı rampaları denediler. 2. Piramitlerin içerisinde extremely sount, radar, sonar gibi cihazlar çalışmamaktadır. Piramitlerin yapımında kullanılan milyonlarca sarı kireç taşı bloğu inşaat alanına yakın taşocaklarından geldi. Taşlar ise 50 milyon yıl önceki Eosen çağında bölgede yer alan ve kapanarak Akdeniz havzasını oluşturan Tethys denizinin çamur tortullarından oluşmuştu.
Bina dikmenin en zor yanı en üst kata taş çıkarmak olduğuna göre (Mısırlıların zamanında betonarme yapılar ve beton dökme kamyonları yoktu 😉 ), üst katlarda daha az taş döşemeyi gerektiren piramitlerin kaynak tasarrufu açısından en avantajlı yapılar olduğunu görebilirsiniz. Nitekim piramit inşaatı seven-hundred yıl boyunca sürdü. Ancak, artan maliyetler Kefren Piramiti'nde olduğu gibi hileli inşaatları teşvik etmeye başlamıştı. Piramitlerin dış kenarlarındaki taşlar iyi yontulmuşken iç taşlar kabaca kesilmişti.
19. Piramitlerin üzerinden geçen meridyen karaları ve denizleri tam iki eşit parçaya bölüyor. Gize piramitlerinden içi ziyaret edilebilen tek piramit olan Kefren piramidinin mezar odasıdır. Mısır Piramitleri yüzyıllardır gizemini koruyan yapılardır. Nasıl yapılmıştır, kimler tarafından yapılmıştır tam bir soru işaretidir. Mısır piramitlerinin özellikleri keşfedildikçe insanlık bu yapılara daha da hayran kalmıştır.
146 metreyi aşan boyuyla gökdelenlerle yarışan ve geniş taban alanıyla İstanbul'daki AVM'lerle boy ölçüşen Eski Mısır piramitlerine hayranız. Astronomlar ise oldukça kesin geometrik ölçülerle inşa edilmiş olmalarına hayranlar. Öyle ki en büyük piramitlerin açılarını gözlemevi olarak kullanabiliriz. 13. Piramitlerin içinde süt birkaç gün süreyle taze kalır ve daha sonra hiç bozulmadan yoğurt haline gelir.
Peki bu bir başarısızlık mı? Piramitleri uzaylıların inşa ettiğini düşünenler için tam bir başarısızlık olmalı. Ancak insanlar için büyük başarı; çünkü Mısırlılar bu piramitleri sadece üç kuşak içinde (60 yılda) geliştirdiler ve yaklaşık 4600 yıl önce yaptılar. Öyleyse Mısırlılar Keops'u gerçek kuzey kutbuna nasıl bu kadar kesin hizaladılar? Aslında kuzey kutbunu bulmak çok kolay: Gökyüzünü izleyin, bir yıldız seçin, gökte çizdiği yaya bakın ve yayı ortadan ikiye bölün. İşte dikme kuzey kutbunu gösteriyor. Bunun uzaylılarla hiç ilgisi yok. Şehirlerde ışık kirliliği olmasa evde yaparsınız.
Mısır piramitleri her yıl binlerce turisti Mısır'a çekiyor. Mısır piramitleri hakkında bu zamana kadar birçok araştırma yapıldı ve yapılmaya da devam ediyor. Ancak Mısır piramitleri hakkında çoğu gizem hala çözülebilmiş değil. Uzay Aracı, Tank HiyeroglifleriBunlarla birlikte ve Mısır'da yüzlerce irili ufaklı piramit bulunmaktadır. Gize piramitlerini diğerlerinden ayıran farkların başında içlerinde yazı bulunmaması ve nasıl yapıldıklarının hala çözüme ulaşmamış olmasıdır.
Büyük Gize Piramidi'nin neredeyse 50 derecelik açısıyla bunu iyi bulduğunu biliyoruz; ama Pisagor teoreminin olmadığı yıllarda Mısırlılar bunu nasıl başardılar? Çünkü 3-four-5 üçgenini tanıyor ve bunun bir köşesinin 90 derece olduğunu biliyorlardı. Nedeni günümüzde hala çözülememiş bir olay ise piramitlerin içerisinde ultra sound, radar, sonar gibi cihazların çalışmamasıdır.
Buna göre 10 kişi 1 tonluk kızağı çekebiliyordu; ama Eski Mısırlılar eşek ve öküzleri de yük çekmekte kullanıyordu. Netice itibarıyla Mısırlılar piramitleri uzaylılar, devler veya diğer dünya dışı varlıklarla inşa etmemişlerdi. Bilhassa kullandıkları geometri, matematik ve fizik bilimleri sayesinde, bu denli büyük yapıları ortaya çıkartmışlardı. Bunun için kuru kanallar açtılar ve taşları kesip kanırtarak çıkardılar. Hatta ünlü Sfenks'e dikkatle bakarsanız bu heykelin dikilmek yerine, bölgedeki çok katmanlı tortullardan yontularak çıkarıldığını görürsünüz. Mısırlılar kolay olması için Sfenks'i bile toprağı kazarak inşa ettiler.
Tersine, bugünkü teknolojik gelişmeleri Eski Mısırlılara ve onlardan milyonlarca yıl önce yaşamış olan atalarımıza borçluyuz. Öyleyse 4700 yıl önce Eski Mısırlıların piramitleri uzaylıların yardımı olmadan inşa etmesine de şaşırmayalım. Her durumda piramitler için en çok taşı zemine döşediğimizi unutmayalım. Üst katlar içinse küçük sarmal rampalar yeterli oluyor. Böylece Mısırlılar tabanda büyük bir rampa ve üst katlarda küçük rampalar inşa ettiler.
Piramitlerin bazı odalarının içinde ne olduğu hakkında bir bilgi yoktur; araştırmacıların çoğu, ya içinde ulunan labirentte kayboldular ya da aynı yerde birkaç tur attılar, fakat içlerini gören hiç olmamıştır. Günümüzden 4630 yıl önce Firavun Zoser'in aklına mozole basamaklarını üst üste koyarak çok daha görkemli bir anıtmezar inşa etmek geldi. Böylece ilk basamaklı Mısır piramidi ortaya çıktı.
Örneğin piramitlerin dış kısmı beyaz kireçtaşıyla kaplıydı; ama Mısır Krallığı çöktükten sonra bölgeye yerleşen halklar bu taşları sökerek başka inşaatlarda kullandılar ve piramitlerden geriye yıkıntılar kaldı. Ucuza inşa edilen çekirdekler ise kısa sürede çökerek moloz yığınına dönüştü. Tabii uzaylıların piramitleri olsaydı çok daha dayanıklı olurlardı.
Piramidin inşasında en önemli kısım, yerin ve temelin belirlenmesiydi. Bu iş, geometri ve matematikte uzmanlaşan Mısırlılar için hiç de zor değildi. Temele ilk taşlar koyulduktan sonra ise, piramit yükseldikçe inşaat da zorlaşıyordu. Mısırlılar 2.5 tonluk taş blokları 140 metre yükseğe kaldıracak bir alet icat etmediler. Sadece aklın, bilimin ve zekanın sınırlarını kullanarak basit bir yöntem buldular.
Piramitlerin yaklaşık M.Ö. 2500'lü yıllarda inşa edildikleri tahmin olunmaktadır. Kulağa çok uzak bir tarih gibi gelse de, adı geçen devirlerde Anadolu ve Mezopotamya topraklarında çoktan birçok devlet kurulmuştu. Yükseklikleri çeşitlilik göstermekteydi. Örneğin Giza Piramitleri içerisinde bulunan Firavun Khufu'nun piramidi yaklaşık a hundred and forty metredir. Her gelen firavun, kendisinden önce yapılandan daha büyük ve daha ihtişamlı bir piramit inşa ettirmek istiyordu.
Mısırlılar bunun yerine dik açı yapan bir tahta dirsek alıp ortasından iple ağırlık sarkıttılar. İşte bu basit çekülle uzaktan piramitlerin eğimini ölçtüler. Piramidi taş üstüne taş koyarak inşa ettikleri için zemin açısını bir kez doğru ölçmeleri yeterliydi. Taşların bir kısmını ise taş ocaklarından gemilerle getirdiler. Hollywood filmlerine inanmayın. Piramitleri köleler inşa etmedi ve bunun kanıtı yeraltında yatıyor. Mark Lehner gibi Mısır bilimciler yaptıkları kazılarda en az 20 bin işçinin çalıştığı ve belki de daha fazla mevsimlik işçinin ziyaret etti işçi kentleri buldular. İşçiler burada aileleriyle yaşıyor ve iyi ücret alıyordu.
Sahi, siz Grek Tales ve Pisagor'un gönyenin temellerini kimden öğrendiğini sanıyorsunuz? Ayrıca Mısırlılar kesişen daireler yoluyla doğru açıyı bulmayı da biliyorlardı. Kesişim yaylarını kesen çizginin dairelerin ortasından geçen çizgiye dik açı yaptığını öğrenmişlerdi. Gize PiramitleriPiramitlerin her biri 20 ton olan taşlardan inşa edilmiştir. Bu taşları temin edilebilecek en yakın mesafe yüzlerce kilometre uzaklıktadır.
Tabii ki her işçi günde sadece birkaç santimetre granit yontabiliyordu; ama dediğimiz gibi piramitlerin yapımı 23 yıl sürdü. Piramitlerin üzerinden geçen meridyen karaları ve denizleri tam iki eşit parçaya bölmektedir. Keops Piramidinin taban çevresinin, yüksekliğinin 2 katına bölünmesinin pi=three.14 sayısını vermektedir. Neden tekerleği kullanmadılar derseniz bunun sebebi tekerleği icat etmenin kolay, ama yük taşımaya yarayan sağlam dingil geliştirmenin zor olduğunu söyleyebiliriz. Dünyanın en eski tekerlekleri 6100 yıl önce kullanıma girmiş olsa da Mısırlılar bunu bilmiyordu.
Mısır'daki Gize Nekropolü'nde dünyanın en büyük üç piramidi bulunuyor. Resimde görüldüğü gibi, bunlar soldan sağa doğru Mikerinos (Menkaure) piramidi, Büyük Gize Piramidi (Keops Khufu Piramidi) ve Kefren (Khafre) Piramidi olarak sıralanıyor. Gize piramitleri tahmini olarak M.Ö 3000 yıllarında eski krallık döneminde yapıldığı zannedilmektedir. Bunlar; Keops, Kefren ve Mikerinos piramitleridir ve isimlerini aldıkları firavunlar tarafından yaptırılmıştır.
20. Piramitlerin bazı odalarının içinde ne olduğuna hakkında bir bilgi yoktur. Araştırmacıların çoğu ya içinde kayboldu yada aynı yerde birkaç tur attılar fakat içlerini göremediler. Önlerinde ise bu piramitleri inşa eden firavunların atalarının yaptırdığı daha küçük piramitler yer alıyor. Gerçi bu üçünün Keops Piramidi'nin yanında küçük kalmalarına bakmayın. Bunlar futbol stadyumlarıyla boy ölçüşebilecek kadar büyük eserler.
Eski Mısırlıların elinde sadece bakır vardı ve bakır yumuşak bir metallic. Bununla taşları nasıl kestiler derseniz kum taneleri ve taş tozunu aşındırıcı olarak kullandıklarını söyleyebiliriz. Bu da bakırla taşları kesmelerini sağladı (ayrıca kumtaşı granitten çok daha yumuşaktır). 6. Mısır piramitleri dünya haritası düz olarak baz alındığında dünyanın tam merkezinde bulunmaktadır.
Piramitleri Pisa Kulesi gibi devrik inşa etmek ve yıkılınca birkaç yüz bin taşın altında kalmak istemezsiniz. En iyisi duvarların eğimi için doğru açıyı bulmak. Ancak, basamaklı piramitleri Eski Mısırlılar icat etti derken de dikkatli olmalıyız; çünkü Mezopotamya'nın bilinen en eski uygarlığı olan Obeyd kültüründe en az 6000 yaşında olan piramit öncülü kalıntılar bulduk.
Piramitlerin yapımında kullanılan bu taşların nasıl getirildiği konusunda kesin olmayan farklı varsayımlar bulunmaktadır. Dediğimiz gibi Mısırlılar taşların sadece bir kısmını nehirden kayıklarla taşıdılar. Bunun için dip sırıkları ve nehrin iki yakasında urganla kayığı çeken işçiler kullandılar. 1. Mısır piramitleri kimin adına yapıldıysa, onun bulunduğu odaya, doğduğu ve tahta çıktığı günler olmak üzere yılda iki defa güneş girmektedir.
Aslında Eski Mısırlılar en büyük piramitleri yüzlerce yıllık bir geçmişin birikimi üzerine inşa ettiler. Bu yüzden de piramitler nasıl inşa edildi diye sormadan önce, neden inşa edildi diye sormamız gerekiyor. Eski Mısır Krallığı'nda bulunan yaklaşık one hundred piramidin hepsi de biraz farklı bir teknikle inşa edilmiş bulunuyor. Ancak, piramitleri insanların yaptığını kanıtlamak için büyük piramitlerin nasıl inşa edildiğini göstermemiz yeterli.
62 metre yüksekliği ile Gize Piramitleri içerisinde en küçüğü olan Mikerinos Piramidi Kefrenin oğlu için yaptırılmış. Arkeologlar Mısır piramitlerinin nasıl inşa edildiğini bulana kadar birçok teori geliştirdiler. Ancak, bunların büyük kısmı yanlış çıktı ve maalesef uzaylı teorilerini savunmak için bilime saldırmak amacıyla kullanıldı. Su kanalı hikayesi de bunlardan biri.
Eski Mısırlıların taşları piramitlerin tepesine rampalarla çıkardığını biliyoruz; ama klasik rampalar piramitlerden büyük ve ağır olduğu için bunları kullanmak pek mümkün gözükmüyor. Bununla birlikte araştırmacılar bilgisayar simülasyonlarıyla farklı rampaları denediler. 2. Piramitlerin içerisinde extremely sount, radar, sonar gibi cihazlar çalışmamaktadır. Piramitlerin yapımında kullanılan milyonlarca sarı kireç taşı bloğu inşaat alanına yakın taşocaklarından geldi. Taşlar ise 50 milyon yıl önceki Eosen çağında bölgede yer alan ve kapanarak Akdeniz havzasını oluşturan Tethys denizinin çamur tortullarından oluşmuştu.
Bina dikmenin en zor yanı en üst kata taş çıkarmak olduğuna göre (Mısırlıların zamanında betonarme yapılar ve beton dökme kamyonları yoktu 😉 ), üst katlarda daha az taş döşemeyi gerektiren piramitlerin kaynak tasarrufu açısından en avantajlı yapılar olduğunu görebilirsiniz. Nitekim piramit inşaatı seven-hundred yıl boyunca sürdü. Ancak, artan maliyetler Kefren Piramiti'nde olduğu gibi hileli inşaatları teşvik etmeye başlamıştı. Piramitlerin dış kenarlarındaki taşlar iyi yontulmuşken iç taşlar kabaca kesilmişti.
19. Piramitlerin üzerinden geçen meridyen karaları ve denizleri tam iki eşit parçaya bölüyor. Gize piramitlerinden içi ziyaret edilebilen tek piramit olan Kefren piramidinin mezar odasıdır. Mısır Piramitleri yüzyıllardır gizemini koruyan yapılardır. Nasıl yapılmıştır, kimler tarafından yapılmıştır tam bir soru işaretidir. Mısır piramitlerinin özellikleri keşfedildikçe insanlık bu yapılara daha da hayran kalmıştır.
146 metreyi aşan boyuyla gökdelenlerle yarışan ve geniş taban alanıyla İstanbul'daki AVM'lerle boy ölçüşen Eski Mısır piramitlerine hayranız. Astronomlar ise oldukça kesin geometrik ölçülerle inşa edilmiş olmalarına hayranlar. Öyle ki en büyük piramitlerin açılarını gözlemevi olarak kullanabiliriz. 13. Piramitlerin içinde süt birkaç gün süreyle taze kalır ve daha sonra hiç bozulmadan yoğurt haline gelir.
Peki bu bir başarısızlık mı? Piramitleri uzaylıların inşa ettiğini düşünenler için tam bir başarısızlık olmalı. Ancak insanlar için büyük başarı; çünkü Mısırlılar bu piramitleri sadece üç kuşak içinde (60 yılda) geliştirdiler ve yaklaşık 4600 yıl önce yaptılar. Öyleyse Mısırlılar Keops'u gerçek kuzey kutbuna nasıl bu kadar kesin hizaladılar? Aslında kuzey kutbunu bulmak çok kolay: Gökyüzünü izleyin, bir yıldız seçin, gökte çizdiği yaya bakın ve yayı ortadan ikiye bölün. İşte dikme kuzey kutbunu gösteriyor. Bunun uzaylılarla hiç ilgisi yok. Şehirlerde ışık kirliliği olmasa evde yaparsınız.
Mısır piramitleri her yıl binlerce turisti Mısır'a çekiyor. Mısır piramitleri hakkında bu zamana kadar birçok araştırma yapıldı ve yapılmaya da devam ediyor. Ancak Mısır piramitleri hakkında çoğu gizem hala çözülebilmiş değil. Uzay Aracı, Tank HiyeroglifleriBunlarla birlikte ve Mısır'da yüzlerce irili ufaklı piramit bulunmaktadır. Gize piramitlerini diğerlerinden ayıran farkların başında içlerinde yazı bulunmaması ve nasıl yapıldıklarının hala çözüme ulaşmamış olmasıdır.
Büyük Gize Piramidi'nin neredeyse 50 derecelik açısıyla bunu iyi bulduğunu biliyoruz; ama Pisagor teoreminin olmadığı yıllarda Mısırlılar bunu nasıl başardılar? Çünkü 3-four-5 üçgenini tanıyor ve bunun bir köşesinin ninety derece olduğunu biliyorlardı. Nedeni günümüzde hala çözülememiş bir olay ise piramitlerin içerisinde ultra sound, radar, sonar gibi cihazların çalışmamasıdır.
Buna göre 10 kişi 1 tonluk kızağı çekebiliyordu; ama Eski Mısırlılar eşek ve öküzleri de yük çekmekte kullanıyordu. Netice itibarıyla Mısırlılar piramitleri uzaylılar, devler veya diğer dünya dışı varlıklarla inşa etmemişlerdi. Bilhassa kullandıkları geometri, matematik ve fizik bilimleri sayesinde, bu denli büyük yapıları ortaya çıkartmışlardı. Bunun için kuru kanallar açtılar ve taşları kesip kanırtarak çıkardılar. Hatta ünlü Sfenks'e dikkatle bakarsanız bu heykelin dikilmek yerine, bölgedeki çok katmanlı tortullardan yontularak çıkarıldığını görürsünüz. Mısırlılar kolay olması için Sfenks'i bile toprağı kazarak inşa ettiler.
Tersine, bugünkü teknolojik gelişmeleri Eski Mısırlılara ve onlardan milyonlarca yıl önce yaşamış olan atalarımıza borçluyuz. Öyleyse 4700 yıl önce Eski Mısırlıların piramitleri uzaylıların yardımı olmadan inşa etmesine de şaşırmayalım. Her durumda piramitler için en çok taşı zemine döşediğimizi unutmayalım. Üst katlar içinse küçük sarmal rampalar yeterli oluyor. Böylece Mısırlılar tabanda büyük bir rampa ve üst katlarda küçük rampalar inşa ettiler.
Piramitlerin bazı odalarının içinde ne olduğu hakkında bir bilgi yoktur; araştırmacıların çoğu, ya içinde ulunan labirentte kayboldular ya da aynı yerde birkaç tur attılar, fakat içlerini gören hiç olmamıştır. Günümüzden 4630 yıl önce Firavun Zoser'in aklına mozole basamaklarını üst üste koyarak çok daha görkemli bir anıtmezar inşa etmek geldi. Böylece ilk basamaklı Mısır piramidi ortaya çıktı.
Örneğin piramitlerin dış kısmı beyaz kireçtaşıyla kaplıydı; ama Mısır Krallığı çöktükten sonra bölgeye yerleşen halklar bu taşları sökerek başka inşaatlarda kullandılar ve piramitlerden geriye yıkıntılar kaldı. Ucuza inşa edilen çekirdekler ise kısa sürede çökerek moloz yığınına dönüştü. Tabii uzaylıların piramitleri olsaydı çok daha dayanıklı olurlardı.
Piramidin inşasında en önemli kısım, yerin ve temelin belirlenmesiydi. Bu iş, geometri ve matematikte uzmanlaşan Mısırlılar için hiç de zor değildi. Temele ilk taşlar koyulduktan sonra ise, piramit yükseldikçe inşaat da zorlaşıyordu. Mısırlılar 2.5 tonluk taş blokları 140 metre yükseğe kaldıracak bir alet icat etmediler. Sadece aklın, bilimin ve zekanın sınırlarını kullanarak basit bir yöntem buldular.
Piramitlerin yaklaşık M.Ö. 2500'lü yıllarda inşa edildikleri tahmin olunmaktadır. Kulağa çok uzak bir tarih gibi gelse de, adı geçen devirlerde Anadolu ve Mezopotamya topraklarında çoktan birçok devlet kurulmuştu. Yükseklikleri çeşitlilik göstermekteydi. Örneğin Giza Piramitleri içerisinde bulunan Firavun Khufu'nun piramidi yaklaşık 140 metredir. Her gelen firavun, kendisinden önce yapılandan daha büyük ve daha ihtişamlı bir piramit inşa ettirmek istiyordu.

Mısırlılar bunun yerine dik açı yapan bir tahta dirsek alıp ortasından iple ağırlık sarkıttılar. İşte bu basit çekülle uzaktan piramitlerin eğimini ölçtüler. Piramidi taş üstüne taş koyarak inşa ettikleri için zemin açısını bir kez doğru ölçmeleri yeterliydi. Taşların bir kısmını ise taş ocaklarından gemilerle getirdiler. Hollywood filmlerine inanmayın. Piramitleri köleler inşa etmedi ve bunun kanıtı yeraltında yatıyor. Mark Lehner gibi Mısır bilimciler yaptıkları kazılarda en az 20 bin işçinin çalıştığı ve belki de daha fazla mevsimlik işçinin ziyaret etti işçi kentleri buldular. İşçiler burada aileleriyle yaşıyor ve iyi ücret alıyordu.




---------Sponsorlu Bağlantılar---------

Yeni Şarkı Sözleri

Mısır Piramitleri Hakkında Herşey
4/ 5
Oleh

Sen Değil Yeni Şarkı Sözleri Sana Gelsin !

Sadece mail adresinizi yazarak sizde en yeni şarkı sözlerine abone olabilirsiniz.