---------Sponsorlu Bağlantılar---------
Otizm spektrum bozukluğu toplum içerisinde algılandığının aksine oldukça farklı bir tanıma sahiptir. Sybil yani Shirley Mason'ı oldukça popüler yapansa onunla ilgili olan bazı gizemler. Pek çok insan Manson'ın psikiyatristine aşık bir ruh hastası olduğuna inanıyor. Psikiyatristi tarafından ona çoklu kişilik teşhisi konulduğu için bu durumun kendisinde oluştuğunu düşünenler de var. Mason bu durumu 1958 yılında doktoruna yazdığı bir mektupla kabul ediyor. Ancak doktoru Manson'ın bunu tamamen hasta olduğunu reddetmek için yaptığını düşünüyor. Bu nedenle Manson ve doktoru uzun yıllar boyunca terapiye devam etti ve terapiler boyunca sixteen farklı kişilik belirdi.
Gerçek hayatta da benzer kişiliğe sahip, 1955 doğumlu ve küçükken üvey babası tarafından çoğu kez tacize uğrayan Billy Milligan'ın travmalardan kurtulmaya çalışırken tam 24 kişilik oluşturduğunu biliyor muydunuz? Aile hayatının onun bünyesinde oluşturduğu psikolojik bozukluk artık son raddeye dayanmış. Hayatı boyunca bunu aşmak için uğraş vermesi sebebiyle bu kadar çok kişiliği bir arada yaşadığı söylenir ve 20'li yaşlarda pek çok suçlara karışıyor. Tarihin bu en ilgi çeken vakalarından birini, birçok yönetmen sinemaya aktarma girişiminde bulundu. A Crowded Room” ismiyle çekilmesi planlanan movie, Imdb listesine dahi yazıldı fakat daha sonra maddi sebeplerin de içerisinde bulunduğu çeşitli nedenlerle çekilemedi ve Imdb listesinden de silindi.
Hangi savunmalar ağır kişilik bozukluklarında kullanılır? Bölme, yansıtmalı özdeşim, hasete karşı koruyan savunmalar ve manik savunma kişilik bozukluklarında sıklıkla kullanılır. Çocuksu benliğin haz verici olan ve olmayan yaşantıları basit biçimde iyi ve kötü olarak yetişkin döneme sarkarsa bireyler ikircikliği yaşamaz, bir şeyin iyi ve kötü yönlerini bir arada göremeyip ak ya da kara biçiminde ayrıma giderler. Kişi özsaygısında gelgitler yaşar. Kendini tümden iyi gördüğü gibi bazen de tümden kötü hisseder. Nesneleri bütünlükleri içinde görmediğinden karar verme yetisi bozuktur.
Bundan farklı olarak ağrı bozukluğunda ise, vücudun belli bir bölgesinde şiddetli ve sık sık aralıksız seyreden ağrılar görülür. Bu rahatsızlık türünde çoğu kez ilk aşamada bedensel bir neden tespit edilmiştir (örneğin bel fıtığı). Ancak sözkonusu bedensel neden ortadan kaldırıldıktan sonra bile (örneğin ameliyat yoluyla) ağrıların devam ettiği görülür.
Adından da anlaşılacağı gibi duygudurum bozukluğunun özellikle duygusal alanı ilgilendiren bir hastalık olduğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Cem Hızlan; Duygudurum bozukluğunun toplum içinde görülme oranı anksiyete bozukluklarıyla karşılaştırıldığında sosyoekonomik koşullara çok daha az bağımlı. Bu nedenle anksiyeteyle bağlantılı bozukluklara oranla daha az göze çarpan, biraz daha arka planda kalmış bir hastalıktır. Fakat psikiyatri ve psikolojiye olan ilginin giderek artması ve duygu durum bozukluklarının kendine özgü özelliklerinin edebiyat ve görsel sanatlar alanında da daha çok ele alınması, soruna karşı merak ve öğrenme isteğini artırmış durumda” dedi.
Tabi araştırmacıların sunduğu çözümler şu an için oldukça kısıtlı. Yapay zekanın henüz yolun başında olduğunu da düşünürsek tedavi yöntemlerinin test edilmesi için araştırmacıların pek fazla şansı olmadığını da söyleyebiliriz. Öte yandan yapay zeka destekli robotun bir psikoloğun muayenehanesinde koltuğa uzanması fikri kulağa oldukça ilginç geliyor. Yine de araştırmacıların hazırladığı makale ilerleyen yıllarda önemli bir kaynak haline gelebilir zira yapay zekanın yer aldığı kıyamet senaryolarının yaşanmaması için bu tip kişilik bozukluklarını engellemek son derece önemli.
Rahatsızlık için sınırda” kelimesinin kullanılmasının sebebi, hastaların anksiyete ile psikotik bozukluklar arasında kaldığı düşünülmesinden kaynaklanır. Özellikle bipolar bozukluk ile sınırda kişilik bozukluğu birbirine çok benzer. Tanı ve tedavide bu iki rahatsızlık birçok zaman birbirine karıştırılır. Sınırda kişilik bozukluğunun ortaya çıkmasının nedenleri arasında çocuklukta yaşanılan cinsel istismar başta gelir. Erkeklere kıyasla kadınlarda daha sık görülür.
Bu kişilik bozukluğu, antisosyal, Borderline ve histrionik kişilik bozuklukları ile birlikte görüldüğünden, teşhisi oldukça zordur. Bu kişiler yaşları ilerledikçe, güzellikleri ve güçleri kayboldukça oldukça zorlanırlar. Olumsuzluklar karşısında öfkelenir, intikam duygusu beslerler. Yaşamlarına yapılan eleştirilerde umursamaz hal alırlar. Yapılan eleştirileri değersiz görürler.
Bu sürekli örüntü esneklik göstermez ve çok çeşitli kişisel ve toplumsal durumları kapsar. Bu örüntü değişmez, uzun süredir vardır, başlangıcı en azından genç erişkinlik ya da ergenlik dönemine uzar. Bu sürekli örüntü, klinik açıdan belirgin bir sıkıntıya, toplumsal-mesleki alanlarda veya diğer önemli işlevsellik alanlarında bozulmaya yol açar. Patolojik kişilik özellikleri hasta tarafından genellikle regular olarak algılanır ve hasta bundan şikayetçi değildir. Hastalar genellikle çevreyi kendilerine uydurmaya çalışırlar ve çevreyle sürtüşürler. Özellikler belirli bir süre, kişi veya ortamla sınırlı değildir. Süregendir, hemen her ortamda ve kişi ya da toplulukta kendisini gösterir.
Yukarıda kısaca özetlemeye çalıştığımız obsesif kompulsif kişilik bozukluğu, klinik psikolojinin en çetrefil konularından biridir efendim. Bazı vakıalarda psikolojik destek yeterli olsa da pek çok vakıada ilaç tedavisi gerekebilmekte. Bu bakımdan, obsesif kompulsif kişilik bozukluğu fark ettiğiniz kişilerle doğru iletişim kurmanız çok önemli. Bu iletişimi kurarken, onlara sunacağınız mantıklı gerekçelerin pek önem taşımayacağını unutmamalısınız. Mantıktan ziyade, duygularına hitap etmeli; hayatta daha güzel ve anlamlı şeylerin olduğunu onlara hissettirmelisiniz.
---------Sponsorlu Bağlantılar---------