26 Aralık 2018 Çarşamba

Anksiyete Bozukluğu Nedir? Etkileri Nelerdir?

---------Sponsorlu Bağlantılar---------

Anksiyete Bozukluğu Nedir? Psikiyatrist Filiz Uluhan, kişilik bozukluğu tedavisi hakkında bilgi verdi. Ebeveynler çocuk yetiştirirken gerçekçi olmayan bir algıya sahipse, çocuğu her fırsatta şımartıp her istediğini çaba göstermeden veriyorsa, gerçekçi olmayan bir değer biçiyorsa çocuk ilerde narsist bir birey haline gelebiliyor. Fakat tam tersi bir durumda da narsistik bir bireyin ortaya çıkması mümkün olabilir. Yani ebeveyn yine gerçekçi olmayan bir algıyla çocuğunu sürekli aşağılarsa, eleştirirse, ihmal ederse ve empati yoksunu davranışlar sergilerse çocuk ilerde narsistik bir kişilik geliştirebilir. Bu iki farklı davranış biçiminin farklı farklı sonuçları olabiliyor. Yani çocuğun kişilik bozukluğuna yatkınlığı, genetik faktörler, psiko-sosyal destek gibi birçok faktör bu bozukluğun ortaya çıkmasına neden olabiliyor.

Kişilik bozuklukları açıkça görülen bu caniler vatandaşı ayaklandırdı. Halk, gündemde dolaşan son görüntüleri sosyal medya yoluyla da olsa protesto etti. Köpeğini arabasının arkasına bağlayarak kilometrelerce sürükleyen, kaçamayacak şekilde bir yere bağladığı hayvana sopayla vuran, küçük bir yavru köpeğin dört bacağını kesecek kadar insanlıktan çıkan zalimler "yeter" artık dedirtti.

Etkileri Nelerdir? Bir insan korktuğunda vücudu daha fazla adrenalin salgılar. Böyle durumlarda tetikte olur, çabuk davranırız. Normal hayatta bizi koruyan korku, çok fazla ve durumdan bağımsız ortaya çıkarsa, anksiyete bozukluğu ya da fobiye yol açabilir. En sık görülen rahatsızlıklar kalp çarpıntısı, baş dönmesi ve boğulma korkusudur. Örümcekler, yılanlar ve sınavlar da fobilere yol açabilir. Panik ataklar da genelde bir sebep olmadan ortaya çıkabilir. Genelde kadınlarda daha sık görülür.

Antisosyal davranış bozukluğunda kullanılabilecek her hangi bir ilaç bulunmamaktadır. Fakat bazı semptomlar ve davranışlar için doktor gözetiminde ilaç kullanımı önerilebilir. Örneğin saldırgan davranışlar için antidepresan kullanımı gibi. Fakat hatırlatmak gerek, antisosyal kişiler ilaç kullanımına sıcak bakmayabilir ve ilaç almayı reddedebilirler.

Büyük bir değişkenlik gösterir. Erken erişkinlik döneminde ciddi affektif ve dürtü kontrol bozukluğu, psikiyatri ve diğer sağlık kurumlarına yoğun bir şekilde başvurma şeklindeki kronik instabililite en sık gidiştir. İntihar riski ve bozukluğun yol açtığı sorunlar en fazla genç erişkin dönemdedir. Yaşla birlikter azalır. 30'lu ve 40'lı yaşlarda insan ilişkilerinde ve iş yaşamlarında düzelme görülür.

Hastaların çoğu zaman, kalp bölgesinde "Kuş çırpıyor" şeklinde tabir ettiği ritim bozukluğunda, nabız yükselmesi ve fenalaşma gibi şikayetlerin meydana geldiğini kaydeden Kuyumcu, bazı ritim bozukluklarının altından da tetikleyici olarak bazı ilaçlar, stres ve sigara gibi durumların altından tedavi edilmesi gereken durumların çıkabileceğine dikkat çekti.

Çoklu kişilik bozukluğunun dünyada görülme sıklığı ile ilgili sağlıklı bir veri bulunmamaktadır. Ancak bu rahatsızlığın kadınlarda erkeklere oranla eight-9 kat daha sık görüldüğü saptanmıştır. Bunun nedeniyse, kadınların cinsel tacize daha çok maruz kalmaları veya erkeklerin belirtileri daha çok saklama eğilimi veya suç işlemeleri nedeniyle adli sürecin içerisinde olmaları nedeniyle tanı konulamaması olabilir.

Histriyonik kişilik bozukluğundan muzdarip olan hastalar kendilerine gereken değeri vermezler. Bu kişiler kendilerini iyi ve değerli hissetmek için başkalarının onayına ve ilgisine muhtaçtır. Bu kişiler tavır ve görünüşleriyle çok harika bir görüntü çizebilirler ancak özünde bunu sadece beğenilmek için yaparlar. Beğenilme arzusu bazen öyle bir hâl alır ki kişi kendi hayatını bile riske atabilir. Son zamanlarda sosyal medyada buna benzer vakaları görüyoruz. Instagramda beğeni almak için kendilerini çok tuhaf ve riskli durumlara sokan insanlar var.

Şizotipal kişilik bozukluğu, şizofreni ile kolayca karıştırılabilir. Fakat şizotipal kişilik bozukluğu olan insanlar sanrılarla kısa psikotik dönem geçirirken, şizofrenide bu ataklar daha sık, yoğun ve daha uzun sürelidir. Bir diğer önemli ayrım da şizotipal kişilik bozukluğuna sahip kişilerin çarpık fikirleri ile gerçekler arasındaki farkı anlayabilmeleridir. Farklılıklara rağmen, şizotipal kişilik bozukluğu olan insanlar şizofreni için uygulanan benzer tedavilerden yararlanabilirler. Bu bozukluk bazen şizofreni ile birlikte aynı spektrumda değerlendirilir ancak şizotipal kişilik bozukluğu daha az şiddetli olarak görülür.

Kişilik bozukluğu olanlar genellikle tedavi için başvurmazlar. Çünkü yakınmaları kendilerine değil, çevreye yönelik olduğundan tedaviye başvurmak için nedenleri olmadığını düşünürler. Ancak başı sıklıkla derde giren, başarısız ve mutsuz olan ya da başka bir bozukluk belirtisi de bulunan (alkole düşkünlük, nörotik belirtiler, cinsel sorunlar, aile geçimsizliği gibi) kişiler hekime başvurabilir.

---------Sponsorlu Bağlantılar---------

Yeni Şarkı Sözleri

Anksiyete Bozukluğu Nedir? Etkileri Nelerdir?
4/ 5
Oleh

Sen Değil Yeni Şarkı Sözleri Sana Gelsin !

Sadece mail adresinizi yazarak sizde en yeni şarkı sözlerine abone olabilirsiniz.