---------Sponsorlu Bağlantılar---------
Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü'nün, İran'da yürüttüğü ve 55 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırma, kanser riskinin kan gruplarına göre farklılık gösterdiğini ortaya koydu. Kan grubu B Rh (+) POZİTİF; Rh (-) NEGATİF, Rh (+) POZİTİF, B Rh (+) POZİTİF, B RH (-) NEGATİF kan gruplarından kan alırlar. Üzerinde araştırma yapılmış 63 bin vakada mide kanserinin A ve AB gruplarındaki düşük mide asiti ile yakından ilişkili olduğunu ortaya çıkardı. Çalışmalara göre, AB kan grubu olan kişiler, kan tipine kıyasla, yüzde 23 daha yüksek kalp hastalığı riskine sahiptir.
British Columbia Üniversitesindeki bilim insanları, A, B, ve AB grubu kanları, Rh (-) kan grubuna dönüştüren bir teknik geliştirdi. B grubu; eritrosit yüzeyinde B antijenini, plazmada A antikorunu taşır. Ele aldığımız hayvan türü insan olacaksa, bu kan grupları nereden gelmektedir? Antijenler ve antikorlar nasıl evrimleşmiştir? Daha da önemlisi, ne zaman evrimleşmiştir? Bilim insanları uzun bir süredir bu soruların cevaplarını aramaktadırlar ve oldukça önemli yollar kat etmişlerdir.
AB, A, B ve 0 olmak üzere dört temel kan grubu türü vardır. Her biri, kırmızı kan hücreleri antijenlerin varlığı ile ayırt edilir. Tip A kan, A antijenine sahiptir, B tipi kan B antijenlerine sahiptir. AB tipi kan ise her ikisine de sahiptir. zero kan grubu: Kolorektal, mide ve pankreas kanseri de dahil olmak üzere pek çok kanser türüne yakalanma riski diğer gruplara göre daha düşüktür. Ayrıca sıtmaya yakalanma riskleri de düşüktür.
Rh (-) NEGATİF, Rh (+) POZİTİF, B Rh (+) POZİTİF, B RH (-) NEGATİF kan gruplarından kan alırlar. Kan grubu A olan kişilerde daha yüksek kolesterol için daha büyük bir yatkınlık da keşfedilmiştir. Kan üretilemeyen bir dokudur ve tek kaynağı sağlıklı bağışçılardır. Kan grupları AB0 ve Rh sistemlerinin yan yana yazılmasıyla belirtilir. Harflerle tanımlanmış grup isimlerinin sonuna (+) veya (-) eklenir. Belirtilen kanda Rh değeri negatifse; 0 Rh(-), A Rh(-) şeklinde gösterilir. Rh değeri pozitifse B Rh(+), AB Rh(+) şeklinde yazılır.
British Columbia Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, AB, A ve B kanından antijenler olarak adlandırılan işaretleyicileri kaldırmak için insan bağırsağındaki bakterilerden elde edilen enzimleri nasıl kullanabileceklerini anlattı. American Chemical Society'nin 256. Ulusal Toplantısı'nda, kanı tip 0'a etkili bir şekilde çevirmeyi paylaştılar. transfüzyonu gerektiren kişilere kendi kan gruplarının aynısının verilmesi zorunludur.
Hangi kan grubu kimden ve kimlerden kan alır, kan vermek isteyen ve kan ihtiyacı olanların merak ettiği detaylardan biri olan bu önemli durumun açıklaması haberimizin detaylarında yer alıyor. Daha önceki araştırmalara göre de, hemen hemen bütün kanser türlerinin A ve AB kan gruplarına karşı büyük ilgili duyduğunu ortaya koymuştu. Yani hastalıklara sebep olan bakteri ve virüsler ile kan gruplarımızı belirleyen antijenler arasındaki ilişki, kan gruplarının dağılımının evrimsel kökenleri hakkındaki seçilimsel baskılarla ilgili bize fikirler vermektedir ancak bu konulardaki araştırmalar arttıkça, dağılımın kesin sebepleri de daha internet olarak bulunabilecektir.
A ve B grubu için sakıncalı bulunan yiyeceklerin birçoğu AB grubu için de önerilmemektedir. Ancak B grubu kişiler için önerilmeyen domates, AB grubu için önerilen besinlerdendir. A grubunda olduğu gibi kırmızı et tüketimi sindirim sorunu yaşamaya sebep olur. Tüketilen et yağ olarak vücut da barınır bu sebeple kilo vermek isteyen AB grubu kişilerin et tüketiminin kısıtlanması önerilir.
Her ne kadar kan grupları temelde kan nakli için önem taşısa da, son yıllarda bazı hastalıkların belirli kan gruplarında daha fazla ortaya çıktığına dair ilginç çalışmalar yapılmaktadır. İtalyan Üroloji ve Androloji Arşivi Dergisinde 2016 yılında yayınlanan bir çalışma ise sertleşme bozukluğu (erektil disfonksiyon) riski ile A grubu, B grubu veya AB grubu kan arasında olası bir bağlantı bulmuşlardır.
Görülebileceği üzere kırmızı kan hücrelerinde (alyuvarlar) bulunan antijenlerin tipleri, belli antikorlarla uyuşmaktadır. İşte bu antijenlerin yapısına göre kan grupları belirlenmektedir. A kan grubu, belli bir biyokimyasal yapıdaki antijenlerden dolayı bu ismi almaktadır. B kan grubu ise A'dan farklı bir tiptedir. Bir takım insanlarda ise hem A, hem B antijenleri bir arada bulunur ve AB kan grubuna sahip olurlar. Bu antijenlerden hiçbirine sahip olmayanlar ise zero kan grubuna sahiptirler.
Kemik iliği naklinde hastaya önce yüksek dozda kemoterapi ya da radyasyon verilerek kendi kemik iliğinin işlevini kaybetmesi sağlanır ve hastalıklı kan hücreleri yok edilir. Daha sonra vericiden alınan kemik iliği kök hücreleri hastaya nakledilir. Kan hücreleri nakilden sonra vericiden gelen kemik iliği tarafından üretildiği için hastanın kan grubu birkaç hafta içinde vericinin kan grubuna döner.
---------Sponsorlu Bağlantılar---------