21 Ağustos 2018 Salı

Şahmeran Hamamı Nerededir

---------Sponsorlu Bağlantılar---------

Bir kültür olan Şahmeran, takılarda da yer alıyor. Şahmeran hamamı, tarihî bir özelliğe sahip olmasının yanı sıra yılanların şahı olarak bilinen Şahmeranın öldürüldüğü yer olduğuna inanılması nedeniyle halk arasında önemli bir yere sahiptir. Bir diğer yandan Şahmeran'ın erkek olarak kabul edildiği örnekler de bulunur. Yılanların şahı olup yer altında diğer yılanlarla birlikte yaşayan Şahmeran, Camsab'a korkmamasını ve bir süre kendilerinin misafiri olacağını söyler.
Yerin yedi kat altında yaşayan Yılan Ata Şahmeran, tüm yılanlara hükmeder. Ani Katedrali çevresinde geçen yıl yapılan kazıda, küf taşı üzerine işlenmiş aslan, kadın ve yılan figürlerinin yer aldığı "şahmeran" motifli tarihi kabartma bulundu. Şahmeran ile ilgili olarak Tarsus ve çevresinde anlatılan efsanelerin, konusu aynı olmakla birlikte kişilerin isimleri değiştirilerek anlatılan çeşitli versiyonları bulunuyor.
Efsaneye göre Şahmeran her derde deva olabilecek, her hastalığı iyileştirebilecek bir yaratıktır. Çünkü Şahmeran yeraltındaki saraydan çıkarken diğer yılanlara önce hamama gideceğini oradan da bir düğüne katılacağını söylemiştir. Yeryüzündeki tüm yılanların Şahmeran'dan türediğine inanılır. Günümüzde Tarsus'un Kızılmurat ilçesinde bulunan Şahmeran Hamamı'nın, Şahmeran'ın öldüğü yer olduğuna inanılmaktadır.
Efsaneye göre, Şahmeranı gören ilk insan Cemşab'mış. Tarsus'un, Şahmeran'ın öldürüldüğünü öğrenen yılanlar tarafından bir gün istila edileceği rivayet edilir. Fars kökenli bir efsane olan Şahmeran, hem Türk kültüründe hem de dünyanın dört bir yanında birçok hikayeye kaynak olmuştur. Camsab, Şahmerana söz verdiği için hamama gitmez, fakat bir süre sonra sadece kendisinin yıkanmaya gitmediği anlaşılınca hamama gitmek zorunda bırakılır.

Dönemin tanınmış hekimleri hastalığa bir türlü çare bulamazlar, fakat büyü işleriyle de ilgilenen vezir, padişahın hastalığının Şahmeranın etinin yenilmesiyle geçeceğini söyler. Burada bir tahtta oturan üst tarafı insan alt tarafı yılan şeklinde olan ve bir insan gibi konuşan Şahmeran ile karşılaşır. Tüm Şahmeran efsanelerinde Şahmeran'ın krallığına kabul edilen genç bir erkek bulunur.

---------Sponsorlu Bağlantılar---------

Yeni Şarkı Sözleri

Şahmeran Hamamı Nerededir
4/ 5
Oleh

Sen Değil Yeni Şarkı Sözleri Sana Gelsin !

Sadece mail adresinizi yazarak sizde en yeni şarkı sözlerine abone olabilirsiniz.